Vocaal Ensemble Arabesque

Geschiedenis

Geschiedenis

Een passie voor oude muziek

In maart 1991 wordt Vocaal Ensemble Arabesque opgericht. Het ensemble bestaat dan uit ± 12 zangers. Tot 2001 zingt het koor mee in een tiental concerten, steeds in combinatie met andere koren zoals Alouette of met een instrumenteel ensemble zoals het mandoline-ensemble The Strings.

In januari 2002 neemt Arno Kerkhof de leiding over en dan specialiseert het ensemble zich in muziek uit de Renaissance en Barok. Er wordt sindsdien enthousiast en intensief gewerkt aan stijlinterpretatie van componisten als Tallis, Purcell, Victoria en Schütz. 

In de afgelopen jaren werden meerdere projecten gerealiseerd met o.a. de Funeral Music for Queen Mary van Morley en Purcell, de Johannespassion van Schütz en de Coronation Anthems van Händel. Bij veel concerten werkt Arabesque samen met de professionele sopraan Bianca Lenssen.

Arabesque streeft ernaar om de muziek zo authentiek mogelijk uit te voeren - indien mogelijk met begeleiding van oude instrumenten - op historische locaties in Limburg. Zo zong het koor in de Minderbroederskerk in Roermond, in de Petruskerk en de Michielskerk in Sittard, in de kerken van Oud-Geleen en Eys, in de kloosterkerk van Wittem en in diverse kerken in Maastricht.

Op dit moment bestaat het ensemble uit 13 zangers.

Bijna elk concert heeft een thematische opzet. Elk programma is een zorgvuldig afgewogen eenheid, waarbij eventuele solistische inbreng dit thema aanvult of ermee contrasteert. Ook wordt er voor gezorgd dat de plaats van uitvoering perfect past bij het repertoire.

Vocaal Ensemble Arabesque is al jaren één van de zeer weinige amateur-ensembles die zich volledig toeleggen op de Renaissance en Barok. Juist deze specialisatie maakt het koor uniek in de regio, en maakt het bezoeken van onze concerten beslist de moeite waard.